Hidrolik ve Pnömatik Teknolojileri Sektörü Dünya Pazarlarını Hedefliyor
Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünya üzerindeki tüm kıtalara ihracat yapan Hidrolik ve Pnömatik teknolojileri sektörünün, Türkiye’de 560 milyon Avro pazar büyüklüğüne ulaştığı öngörülüyor.
Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünya üzerindeki tüm kıtalara ihracat yapan Hidrolik ve Pnömatik teknolojileri sektörünün, Türkiye’de 560 milyon Avro pazar büyüklüğüne ulaştığı öngörülüyor. 10 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan sektör, dış pazarlara çok yüksek miktarlarda yarı mamul ürünler ve bitmiş ürün ihraç ederken, aynı zamanda ithal edilen ürünleri makinelere monte ederek katma değer kazandırıyor ve yeniden dünya pazarlarına ihraç ediyor. Onlarca işkolu için enerji verimliliği sağlayan maliyeti düşüren çevreci teknolojiler üreten sektör, 16-19 Kasım 2022 tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek HPKON - Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongre ve Fuarı’nda bir araya gelmeye hazırlanıyor.
Bilişim teknolojileri ile endüstriyi bir araya getirmeyi amaçlayan akışkan gücü teknolojileri, otomotivden savunmaya, makina imalattan demir çelik ile iş ve inşaat makinalarına, robotikten, gıda, ambalaj, gemi inşa, sağlık, barajlar ve otomasyona kadar onlarca sektöre, yüksek enerji verimliliği sağlayan çevreci ve maliyeti azaltan teknolojik çözümler sunuyor. Endüstri 4.0 ve dijitalleşme sürecinin yaygınlaşması ile ivme kazanan sektör, uzun bir aranın ardından 16-19 Kasım 2022 tarihleri arasında İzmir’de MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde yapılacak HPKON - Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongre ve Fuarı’nda bir araya gelmeye hazırlanıyor.
HPKON SEKTÖRÜN FARKINDALIĞININ ARTMASINA KATKI SAĞLIYOR
HPKON, düzenlendiği her yıl olduğu gibi 2022 yılında da TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yürütücülüğünde gerçekleşecek Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongre’sine ev sahipliği yapacak. HPKON 2022 öncesindekonuşan AKDER-Akışkan Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Türüdü, bu yıl HPKON’da dijitalleşme ve enerji verimliliğinin bir adım daha öne çıkacağına dikkat çekti. AKDER olarak Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongre ve Fuarı’nın uzun yıllardır destekçisi olduklarını belirten Türüdü, Kongre ile eş zamanlı olarak Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. tarafından organize edilen fuarda; Hidrolik, Pnömatik, Otomasyon ve Yazılım alanında faaliyet gösteren yurt içi ve yurt dışı firmaların ve temsilciliklerinin ürün ve hizmetlerine yer verileceğini söyledi ve “HPKON yeni ürünlerin, yeni çözümlerin ve yeni birlikteliklerin duyurulmasına vesile olarak sektörde farkındalığın artmasına katkı sağlıyor.” dedi.
TÜRKİYE PAZARININ 560 MİLYON AVRO SEVİYELERİNİ GEÇTİĞİ TAHMİN EDİLİYOR
Hidrolik ve Pnömatik teknolojileri veya bir başka deyişle akışkan teknolojileri sektörünün dünya genelinde 50 milyar Avro Pazar büyüklüğüne sahip olduğunu ifade eden AKDER Başkanı Osman Türüdü, “Onlarca iş koluna teknolojik çözümler sunan bir sektör olduğumuz için elimizde net rakamlar olamasa da Türkiye pazarının 560 milyon Avro seviyelerini geçtiğini tahmin ediyoruz. İç pazarın büyük bölümünü ithal ürünler, bir kısmını da yerli imalat ürünleri ile karşılamaktayız. Türkiye’deki bir çok üreticimiz aynı zamanda bu sektörün dış pazarlarına oldukça fazla yarı mamul ürünler ya da bitmiş ürünleri ihraç etmektedir. Yine ithal edilen ürünler makinelere monte edilerek dünya pazarlarına katma değerlendirilerek ihraç edilmektedir. Sektörümüz dünyanın tüm pazarlarına satış yapmaktadır. Avrupa, Amerika başta olmak üzere dünya üzerindeki her kıtaya ihracat yapıyoruz. Kısaca hedefimiz tüm dünya pazarlarıdır.”dedi.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE DİJİTALLEŞME KONUŞULACAK
HPKON - Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongre ve Fuarı’nın bu yıl 9’uncu kez sektörün tüm bileşenlerini aynı çatı altında bir araya getireceğini ifade eden TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı ve Hidrolik Pnömatik Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Yunus Yener, “Dokuzuncusunu gerçekleştireceğimiz kongremize pandemi sebebiyle uzun bir ara vermek zorunda kaldık. Alışılmışın dışında ve zor bir süreçten geçsek de, kongremize ilk günkü heyecanı ile hazırlandık. Bu yıl Kongremizde açılış konferansı, bildiriler, atölye çalışmaları, kurslar, paneller, yuvarlak masa toplantıları, konferanslar ve forumlar ile yine dinamik bir platform oluşturacağız. Kongremiz ile eş zamanlı yapılacak HPKON 2022 Fuarı’mıza çok sayıda üretici firma katılacak ve Endüstri 4.0 kapsamındaki uygulamalarını sergileyecek. Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz HPKON, hem sektörün bugünü ve geleceğinin konuşulduğu hem de sergilendiği çok önemli bir ortak buluşma platformu.”dedi.
ÖĞRENEBİLEN ROBOTLAR GİBİ GELİŞMELERLE BİRLİKTE YENİ BİR DÖNEMİN İÇİNDEYİZ
Bu yıl Konge gündemlerinin enerji verimliliği ve dijitalleşme olduğuna, sektörün bu yönde geliştiğine ve evrildiğine dikkat çeken Hidrolik Pnömatik Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Yunus Yener, “Akışkan gücü sektörü yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada kontrol ve otomasyon teknolojileri aracılığıyla üretim alanlarında yer alan ve makina mühendisliğinin nitelikli hizmet üretebildiği uygulama alanları arasında yer almaktadır. Mekanik, elektronik, bilgi işlem, programlama gibi disiplinler arası niteliğiyle, katma değeri yüksek özgün çözüm ve projeleri kolayca üretebilecek bir sektördür. Yazılım mühendisliği dahil teknolojik gelişmelerin yenilikçi tasarım ve çözümlere imkân verdiği, akıllı cihazlar, öğrenebilen robotlar gibi gelişmelerle birlikte artık yeni bir dönemin içindeyiz. Öte yandan dünya genelinde büyük bir enerji krizinin eşiğindeyiz. Pek çok ülke kısa vadede bu kış fabrikalarını nasıl açık tutacaklarının hesabını yapıyor. Hidrolik ve Pnömatik sektörünün, enerji verimliliği sağlayan daha az maliyetli ve çevreci teknolojiler ürettiği düşünülürse, sektörün tüm bileşenlerini buluşturan HPKON’un önemi daha da iyi anlaşılacaktır. “ şeklinde konuştu.
HPKON YENİ İŞ BAĞLANTILARININ KURULMASI ADINA ÇOK ÖNEMLİ BİR TİCARİ PLATFORM
TMMOB MMO ve AKDER ile birlikte gerçekleştirdiğimiz HPKON 2022’nin önceki yıllarda da olduğu gibi bu yıl da sektöre ivme kazandırmasını temenni ettiklerini ifade eden Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Annika Klar ise, “Avrasya’nın lider sanayi fuarı WIN EURASIA çatısı altında gelişimine eşlik ettiğimiz akışkan teknolojileri sektörü tüm diğer ana sektörlere destek veren çok önemli bir paydaş. Türkiye’deki gelişimini ise hızla sürdürüyor. Bu noktada HPKON Kongresi ve Fuarı’nın çok büyük bir öneme sahip olduğu aşikar. Bu yıl Endüstri 4.0 kapsamındaki uygulamaların da yer alacağı etkinlik, sadece sektördeki yeniliklerin takibi açısından değil aynı zamanda yeni iş bağlantılarının kurulması adına da çok önemli bir ticari platform oluşturuyor.”dedi.
ZİYARETÇİLER FUARDA İLK ELDEN İNOVATIF ÜRÜN VE TEKNOLOJİLERİ KEŞFEDECEK
Klar şöyle devam etti: “Dört gün boyunca sürecek çalıştaylar ve eğitimlerle de desteklenecek olan HPKON Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi, başta mühendisler olmak üzere, teknik personelleri, akademisyenleri, firmaları ve sektör derneklerini bir araya getirecek. Hidrolik ve pnömatik sistemlerinin kullanım ve uygulama alanlarındaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin de yakından deneyimlenebileceği HPKON Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi’nde sektörün bugünü ve geleceği masaya yatırılırken, Hannover Fairs Turkey organizatörlüğünde gerçekleştireceğimiz fuarda ise ziyaretçiler ilk elden en inovatif ürün ve teknolojiyi keşfetme fırsatı bulacak.”.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Çelik Servis Merkezleri. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.